user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Gymnasieutbildning för maskinförare - Bygg- och anläggningsprogrammet (BA)

Bygg- och anläggningsprogrammet (BA) är gymnasieutbildningen för dig som brinner för att köra maskiner och vill komma igång och jobba direkt efter examen. På Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning Anläggningsfordon tillbringar du mycket tid i maskinerna. Du får praktik hos företagen i trakten och undervisning för körkort klass B ingår. Du kan även välja till ämnen som ger dig behörighet för högskolestudier.

Du får jobb direkt efter examen från gymnasieskolan

Utbilda dig till maskinförare på ME-skolan och arbeta med ett fritt och roligt jobb i en bransch i stark utveckling. Du är mer eller mindre garanterad jobb efter examen. I samarbete med olika gymnasieskolor runt om i landet erbjuder ME-skolan en maskinförarutbildning med nära koppling till det verkliga arbetslivet och branschens företag. Klicka på respektive ort för att få mer information om gymnasieutbildningen:

Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping

Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå

Ingelstadgymnasiet

Kvinnerstagymnasiet i Örebro

Svalöfs gymnasium

Torekällgymnasiet i Södertälje

Upplands-Brogymnasiet i (Bålsta)

Uppsala Yrkesgymnasium i (Jälla)

Peder Skrivares skola i Varberg

Kör maskiner på skoltid

Bygg- och anläggningsprogrammet är en praktisk gymnasieskola där du bland annat får lära dig att köra hjullastare och grävmaskin samt utföra olika arbetsprocesser som grundläggning, väg- och ledningsbyggnad. Du får också lära dig allt om ritningsläsning, mätning och utsättning samt egenskaper hos jordarter och grusmaterial.

En gymnasieskola med den senaste tekniken och moderna maskiner

ME-skolans gymnasieutbildning har moderna maskiner från Caterpillar. Det innebär att du alltid får jobba med den senaste tekniken och med en variation av olika maskintyper.

Du får körkortsundervisning klass B

Du får också trafikundervisning för körkort klass B med ett antal körlektioner som hjälper dig att komma igång med körkortsutbildningen så att du kan köra olika maskiner och fordon i trafik.

Du får praktik hos företag i branschen

Under utbildningen ingår praktik med minst 15 veckor hos branschföretag, vilket ger en bra inblick i branschen samt möjlighet att knyta viktiga kontakter för ditt kommande yrkesliv.

Poängplan för yrkesutgång: Anläggningsmaskinförare

Se poängplan för Bygg- och anläggningsprogrammet med yrkesutgång anläggningsförare 

Branschens viktiga behörighetsutbildningar ingår

I kursplanen ingår även de behörighetsutbildningar som branschen efterfrågar; APV 1-2 (Arbete på väg) och ADR-S 1.3 (transport av farligt gods). 

Hur blir du maskinförare?

    • Du väljer Bygg- och anläggningsprogrammet och inriktningen Anläggningsfordon på gymnasiet.
    • Efter gymnasieskolan och yrkesexamen från gymnasiet går du vidare till färdigutbildning i ett företag. Färdigutbildningen får du genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får du lärlingslön enligt avtal. Du måste själv söka anställning som lärling.
    • Enligt gällande yrkesutbildningsavtal får du ditt yrkesbevis när du kommit upp i 4 800 timmar. Tiden redovisas som timmar från gymnasieskolan (vid fullt studieprogram 2 500 timmar) och lärlingstiden (resterande upp till 4 800 timmar).

Vad gör en maskinförare?

Funderar du över hur det är att vara maskinförare?
Läs mer

Vad är sant när det gäller gymnasievalet?

Skolverket har sammanställt en folder om de nio vanligaste myterna om gymnasievalet. 
Läs den du också och gör medvetna, kloka val!

Är du förälder/annan vuxen som undrar över utbildningen?

Vad innebär det att gå ME-skolans utbildning?

Uppdaterad den 7 januari 2019

Relaterat innehåll

ME-skolan utbildar efter framtidens krav

På ME-skolan utbildar vi alltid efter verklighetens krav och vill ge varje enskild elev bästa möjliga personliga utveckling. För att lyckas med det har vi bra övningsområden, moderna fordon, hög lärartäthet och – inte minst viktigt – lärare som kan och förstår branschen. Eftersom ME är en del av branschen har vi också många företag som kan ge våra elever riktigt bra praktikplatser. Läs mer om hur vår pedagogik fungerar.

Hur kan man utvecklas i branschen?

Det råder brist på duktiga maskinförare. Du som utbildar dig till maskinförare är mer eller mindre garanterad jobb efter din utbildning. Efter examen som maskinförare kan du ta många olika vägar. En del startar eget och andra pluggar vidare. En sak är säker, det finns många sätt att göra karriär i en framtidsbransch som vår.

Vad gör en maskinförare?

Du har kanske redan sett Hampus Hedströms och våra Youtubefilmer om att försöka vara maskinförare utan att vara utbildad för det och nu senast vad jobbet innebär. Men om du undrar vad en maskinförare egentligen gör och hur man blir en sån, har vi mer information.

Hjälp ditt barn till en trygg framtid!

Att vara maskinförare är ett fritt och roligt jobb. Det skapar stolthet att behärska och förfina tekniken i grävmaskinen. Dessutom kan maskinförare se tydliga resultat av sitt jobb, ofta banbrytande byggprojekt. Behovet av nya maskinförare är stort och kommer att öka när stora infrastruktursatsningar ska förverkligas, samtidigt som medarbetare går i pension. Att bli maskinförare är ett bra yrke - med en trygg framtid.

ME Utbildningscenter

På ME Utbildningscenter erbjuder ME-skolan maskinförarutbildning för ungdomar och vuxna. Här kan du också göra kompetensprov och komplettera ditt yrkesbevis för fler maskiner. Här förlägger vi också kurser och andra utbildningar som hålls av ME-skolan.

Vem får köra grävmaskin?

I vår bransch ställer myndigheter, beställare och kollektivavtal krav på kunskaper, utbildning och kompetens för den som ska köra en grävmaskin eller andra anläggningsmaskiner. Kraven kan variera beroende på om föraren är en egenföretagare eller anställd, vem som är beställare och var arbetet ska utföras.

Praktikanter - bra för branschen, bra för dig

Att ta in en praktikant från ME-skolan i företaget är ett bra sätt att lära känna en blivande maskinförare. Du hjälper eleven omsätta sina teoretiska kunskaper i verkligt arbete. Fungerar ni bra ihop finns möjlighet att anställa eleven efter examen. Kan du erbjuda en praktikplats? Anmäl intresse så kontaktar vi dig inom kort.