user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Vill du bli maskinförare? Gå Bygg- och anläggningsprogrammet (BA)

Brinner du för att köra maskiner och vill komma igång och jobba direkt efter gymnasiet? På Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning Anläggningsfordon tillbringar du mycket tid i maskinerna. Under utbildningen får du praktik hos företagen i trakten och undervisning för körkort klass B ingår. Dessutom kan du välja ämnen så att du får behörighet för högskolestudier.

Vi finns i Bålsta, Ingelstad, Svalöv, Södertälje, Uppsala, Örebro, Varberg och Skellefteå

Upplands Bro (Bålsta)

Ingelstad

Svalöv

Södertälje

Uppsala (Jälla)

Varberg

Örebro

Skellefteå

Du får jobb direkt efter examen

Nu kan du utbilda dig till maskinförare på ME-skolan och arbeta i en bransch i stark utveckling med ett fritt och roligt jobb. Dessutom är du mer eller mindre garanterad jobb efter examen. I samarbete med olika gymnasieskolor runt om i landet erbjuder ME-skolan en maskinförarutbildning med nära koppling till det verkliga arbetslivet och branschens företag.

Du får köra maskiner på skoltid

Du får bland annat lära dig att köra hjullastare och grävmaskin samt utföra olika arbetsprocesser som grundläggning, väg- och ledningsbyggnad. Du får också lära dig om ritningsläsning, mätning och utsättning samt egenskaper hos jordarter och grusmaterial.

Du lär dig den senaste tekniken med moderna maskiner

ME-skolan har moderna maskiner från Caterpillar som innebär att du alltid får jobba med den senaste tekniken och med en variation av olika maskintyper.

Du får körkortsundervisning klass B

Du får också trafikundervisning för körkort klass B med ett antal körlektioner som hjälper dig att komma igång med körkortsutbildningen så att du kan köra olika maskiner och fordon i trafik.

Du får praktik hos företag i branschen

Under utbildningen ingår praktik med minst 15 veckor hos branschföretag, vilket ger en bra inblick i branschen samt möjlighet att knyta viktiga kontakter för ditt kommande yrkesliv.

Poängplan för yrkesutgång: Anläggningsmaskinförare

Se poängplan för Bygg- och anläggningsprogrammet med yrkesutgång anläggningsförare 

Hur blir du maskinförare?

  • Du väljer Bygg- och anläggningsprogrammet och inriktningen Anläggningsfordon.
  • Efter gymnasieskolan och yrkesexamen från gymnasiet går du vidare till färdigutbildning i ett företag. Färdigutbildningen får du genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får du lärlingslön enligt avtal. Du måste själv söka anställning som lärling.
  • Enligt gällande yrkesutbildningsavtal får du ditt yrkesbevis när du kommit upp i 4 800 timmar. Tiden redovisas som timmar från gymnasieskolan (vid fullt studieprogram 2 500 timmar) och lärlingstiden (resterande upp till 4 800 timmar).

Youtubers som provat maskinföraryrket

Dela grävupplevelsen med Tim & Danny som provar att köra maskin.

ArgaSkånskaMän - Tim & Danny provar maskinföraryrket

Är du förälder/annan vuxen som undrar över utbildningen?

Vad innebär det att gå ME-skolans utbildning?

Vill du gå vuxenutbildningen?

ME-skolan erbjuder även maskinförarutbildning för vuxna på ME Utbildningscenter i Bålsta, Uppsala samt i Varberg. Läs mer

Uppdaterad den 27 juni 2018

Relaterat innehåll

Hjälp ditt barn till en trygg framtid!

Att vara maskinförare är ett fritt och roligt jobb. Det skapar stolthet att behärska och förfina tekniken i grävmaskinen. Dessutom kan maskinförare se tydliga resultat av sitt jobb, ofta banbrytande byggprojekt. Behovet av nya maskinförare är stort och kommer att öka när stora infrastruktursatsningar ska förverkligas, samtidigt som medarbetare går i pension. Att bli maskinförare är ett bra yrke - med en trygg framtid.

ME Utbildningscenter

På ME Utbildningscenter erbjuder ME-skolan maskinförarutbildning för ungdomar och vuxna. Här kan du också göra kompetensprov och komplettera ditt yrkesbevis för fler maskiner. Här förlägger vi också kurser och andra utbildningar som hålls av ME-skolan.

Vem får köra grävmaskin?

I vår bransch ställer myndigheter, beställare och kollektivavtal krav på kunskaper, utbildning och kompetens för den som ska köra en grävmaskin eller andra anläggningsmaskiner. Kraven kan variera beroende på om föraren är en egenföretagare eller anställd, vem som är beställare och var arbetet ska utföras.

Praktikanter och lärlingar i ditt företag

Det finns olika sätt att bli maskinförare. Den blivande maskinföraren har kanske valt gymnasieskolans utbildningar eller att utbilda sig hos någon godkänd utbildningsgivare. En liten grupp väljer företagsförlagd utbildning.