user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Vill du bli maskinförare? Gå Bygg- och anläggningsprogrammet (BA)

Brinner du för att köra maskiner och vill komma igång och jobba direkt efter gymnasiet? På Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning Anläggningsfordon tillbringar du mycket tid i maskinerna. Under utbildningen får du praktik hos företagen i trakten och undervisning för körkort klass B ingår. Dessutom kan du välja ämnen så att du får behörighet för högskolestudier.

Vi finns i Bålsta, Ingelstad, Svalöv, Södertälje, Uppsala, Örebro Munkedal och Varberg

Upplands Bro (Bålsta)
Ingelstad
Svalöv
Södertälje
Uppsala (Jälla)
Varberg
Örebro
Munkedal (Dingle)

Du får jobb direkt efter examen

Nu kan du utbilda dig till maskinförare på ME-skolan och arbeta i en bransch i stark utveckling med ett fritt och roligt jobb. Dessutom är du mer eller mindre garanterad jobb efter examen. I samarbete med olika gymnasieskolor runt om i landet erbjuder ME-skolan en maskinförarutbildning med nära koppling till det verkliga arbetslivet och branschens företag.

Du får köra maskiner på skoltid

Du får bland annat lära dig att köra hjullastare och grävmaskin samt utföra olika arbetsprocesser som grundläggning, väg- och ledningsbyggnad. Du får också lära dig om ritningsläsning, mätning och utsättning samt egenskaper hos jordarter och grusmaterial.

Du lär dig den senaste tekniken med moderna maskiner

ME-skolan har moderna maskiner från Caterpillar som innebär att du alltid får jobba med den senaste tekniken och med en variation av olika maskintyper.

Du får körkortsundervisning klass B

Du får också trafikundervisning för körkort klass B med ett antal körlektioner som hjälper dig att komma igång med körkortsutbildningen så att du kan köra olika maskiner och fordon i trafik.

Du får praktik hos företag i branschen

Under utbildningen ingår praktik med minst 15 veckor hos branschföretag, vilket ger en bra inblick i branschen samt möjlighet att knyta viktiga kontakter för ditt kommande yrkesliv.

Poängplan

Med yrkesutgång: Anläggningsförare

Kurser inom gymnasiegemensamma ämnen 600 p
Engelska 5 100
Historia 1a1 50
Idrott och hälsa 1 100
Matematik 1a 100
Naturkunskap 1a1 50
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1a1 50
Svenska 1 100
   
Kurser inom programgemensamma karaktärsämnen 400 p
Bygg och anläggning 1 200
Bygg och anläggning 2 200
   
Inriktning Anläggningsfordon
Studievägskod: BAANL
900 p
Anläggningsförare 1 200
Anläggningsförare 2 200
Anläggningsförare 3 200
Anläggningsförare 4 200
Anläggningsförare process 100
   
Programfördjupningspaket 300 p
Anläggning - ledningsbyggnad 200
Anläggning - vägbyggnad 100
   
Gymnasiearbete 100 p
Individuellt val 200 p
   
Summa totalt 2 500 p

 

Vill du gå vuxenutbildningen?

ME-skolan erbjuder även maskinförarutbildning för vuxna på ME Utbildningscenter i Bålsta, Uppsala, Varberg samt i Munkedal. Läs mer

Uppdaterad den 19 september 2016

Relaterat innehåll

ME Utbildningscenter

På ME Utbildningscenter erbjuder ME-skolan maskinförarutbildning för ungdomar och vuxna. Här kan du också göra kompetensprov och komplettera ditt yrkesbevis för fler maskiner. Här förlägger vi också kurser och andra utbildningar som hålls av ME-skolan.

Lyckat skol-SM för ME-skolan i Ingelstad

Herrgårdsgymnasiet i Säffle tog för tredje året i rad hem segern i skol-SM för maskinförare. ME-skolan på Ingelstadgymnasiet lade beslag på en hedrande tredjeplats. Det gick även bra i den individuella tävlingen där Ingelstadeleverna Hans Landergren tog silver på hjullastare och Simon Bengtsson brons på bandgrävare.

Vem får köra grävmaskin?

I vår bransch ställer myndigheter, beställare och kollektivavtal krav på kunskaper, utbildning och kompetens för den som ska köra en grävmaskin. Kraven kan variera beroende på om föraren är en egenföretagare eller anställd, vem som är beställare och var arbetet ska utföras.

Praktikanter och lärlingar i ditt företag

Det finns olika sätt att bli maskinförare. Den blivande maskinföraren har kanske valt gymnasieskolans utbildningar eller att utbilda sig hos någon godkänd utbildningsgivare. En liten grupp väljer företagsförlagd utbildning.